Wat te doen als je je stem kwijt bent door verkoudheid?

De herfst is weer gestart en virussen dwarrelen rond. Naast corona bestaan er ook nog ’gewone’ verkoudheidsvirussen, maar wat doe je nou als je je stem kwijtraakt?

Lees hier de tips van zangdocente Lotte van der Kleij.

Neem de tijd

Iets wat we allemaal niet willen horen, maar wat wel het beste werkt is rust. Weinig belasting van je stem, gun je stem tijd om bij te komen. Is er geen ruimte voor rust? Misschien werkt een van onderstaande tips om je herstel te versnellen.

Hydrateren

Niet alleen tijdens een verkoudheid, drinken is altijd belangrijk. Het zal niet direct je verkoudheid oplossen, aangezien het een aantal dagen kan duren totdat jouw stembanden hierdoor gehydrateerd worden. Zorg daarom dat je altijd voldoende drinkt.

Thee met honing of dropjes helpen niet beter of sneller.

Gebruik je stem bewust

Je hebt maar één paar stembanden, wees er zuinig op. Als je fluistert stroomt er veel lucht langs jouw stembanden, dit droogt de stembanden verder uit en zorgt ervoor dat je stem nog minder helder wordt. Ook schreeuwen of luid roepen kan zorgen voor extra spanning op je stem die je nu juist niet wilt. Als je moet praten, probeer dit ontspannen en niet luid te doen.

Bubbelen in water werkt heel effectief als je jouw stem kwijt bent

Een hele effectieve manier van je stem ontspannen is door oefeningen te doen met een Lax Vox. Je kent het misschien wel van TV-programma’s waar zangers gefocust door een buisje blazen in een flesje water.

Lax Vox is een fijne manier om je stem ontspannen te laten werken en wordt daarom ook veel gebruikt in zanglessen en bij coachings. In mijn ogen is het een wondermiddel waarmee je enorm veel kunt bereiken. Ben je jouw stem kwijt, start en eindig de dag dan met Lax Vox oefeningen.

Wij raden het altijd aan om een Lax Vox te gebruiken onder begeleiding van een zangcoach of logopedist. Zo weet je wat je doet en hoe je dit goed in kan zetten.

Bestel in onze webshop jouw Lax Vox met opbergblik.

Wil je graag begeleiding, dan kan je een privé zangles inplannen via onze website.

Aloë Vera, waar het allemaal goed voor is

Waar is het niet goed voor? Aloë Vera zorgt voor een snelle hydratatie van de stem. Het is niet het lekkerste middel, maar het werkt wel. Neem een grote slok Aloë Vera drank in je mond en laat dit een paar minuten zitten. Zo trekt de Aloë Vera via jouw slijmvliezen van je mond naar je stembanden toe.

Je kan het doorslikken, dan reinigt het gelijk je lichaam. Mocht je dit niet fijn of lekker vinden, kan je het ook uitspugen hierna.

Aloë Vera is te koop bij de natuurdrogist (bijvoorbeeld Holland & Barett) in grote flessen. Let op: deze flessen zijn maar kort houdbaar na openen. Je kan de drank invriezen in blokjes en wanneer nodig een blokje ontdooien. Zo voorkom je dat je een hele fles weg moet gooien.

Een bekende tip

Stomen kan helpen jouw stembanden beter te hydrateren. Dit kan bijvoorbeeld door boven een pan heet water te hangen met een theedoek over je hoofd. Adem de stoom rustig in. Let op: voeg geen middeltjes zoals eucalyptus of menthol toe, stomen doe je het beste met alleen water.

Stomen werkt ook goed als je een verstopte neus hebt.

Zoutoplossing vernevelen

Dit werkt nog beter, directer en effectiever dan het stomen, het is ook een heel stuk prijziger. Met een stemvernevelaar wordt er een zoutoplossing verneveld die je inademt. Dit werkt heel gericht en hydradeert jouw stembanden. Om de stem te laten herstellen kan het helpen om zoutwateroplossing te vernevelen. Ook draagt vernevelen bij aan het herstel van acute en chronische irritatie van de stembanden.

De vernevelaar zorgt ervoor dat u een ‘nevel’ van water met een zoutoplossing kunt ‘ademen’ (door uw mond). Deze nevel komt dan langs de stembanden en longen.

Dit ondersteunt goede hydratatatie van de stembanden, bevordert zelfreinigend vermogen en doorbloeding en helpt bij het afslanken/ontzwellen van de slijmvliezen van de stembanden.

Vaker je stem kwijt of last van je stem?

Dan is het goed om onder begeleiding te kijken naar wat je kan verbeteren. Dit kan door een privé zangles te boeken, maar ook door een afspraak te maken bij een logopedist. Soms zijn een paar afspraken al voldoende om je stem meer ontspannen te gebruiken en je klachten te verminderen.

Heb je nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan gerust contact op met Lotte!

Vragen

Onze leslocaties en de adressen kun je hier vinden. Neem vooral contact met ons op bij vragen of voor advies. Dat kan via onderstaande gegevens:

Email: administratie@lottevanderkleij.nl
Bellen: 024-2022335
WhatsApp: 06-31555209

Heb je een vraag en kan je jouw antwoord niet vinden op onze website? Bekijk hier veelgestelde vragen.