Sanne (MTG3) werd aangenomen op een musicalopleiding

Geschreven door Sanne, oud-leerling van de Musical Talengroep in seizoen 2021-2022.

Hallo, ik ben Sanne ik ben 18 jaar oud en studeer sinds september 2022 aan de Nederlandse Musical Academie in Arnhem.

Hoe kwam je bij de Musical Talentgroep?

In 2021 begon mijn ambitie te groeien voor het vak musical en besloot ik last minute om een tussenjaar te nemen zodat ik mezelf kon ontwikkelen en meer ervaring op te doen. Ik deed auditie bij de Talentgroepen van Lotte van der Kleij. Zelf kom ik uit Noord Limburg, maar de school van Lotte sprak mij meteen aan. Ik meldde mij aan voor de audities en kreeg ik te horen dat ik in mocht stromen in MTG3.

Sanne (midden achteraan met bril en strikje) met MTG3 tijdens de eindvoorstelling in juni 2022. Foto door Voila Fotografie.

Hoe zagen de lessen eruit?

In het eerste halfjaar kreeg ik elke vrijdagavond zangles in ensemble waarin ik kennis maakte met de magie van meerstemmig zingen. Ook kreeg ik een uur zangles met onze eigen groep (MTG3). Tijdens deze lessen werkte we aan duetten maar ook mocht je zelf een nummer zingen en was er auditietraining. Wekelijks leerde ik nieuwe zangtechnieken, maar wat ook nieuw was voor mij was solfège.

Naast zangles kreeg ik op de zaterdagmiddag les in acteren en dans. In het eerste halfjaar lag de focus op het onder de knie krijgen van de basistechnieken. Ik merkte dat ik met veel plezier naar de lessen toe ging en elke week weer wat anders leerde. In het tweede deel van het jaar werkte we samen met alle talentengroepen aan een eindvoorstelling.

“Met behulp van deze professionele docenten studeerde ik auditienummers in waarmee ik auditie ging doen bij de NMA in Arnhem.”

Wanneer wist je dat je verder wilde in het musicalvak?

Met de eindvoorstelling merkte ik dat dit is wat ik echt wou en werd ik nog enthousiaster. Tussen alle lessen door was er ook een mogelijkheid voor privé zanglessen. Twee keer in de maand kreeg ik eerst les van Gina Bentvelsen en daarna van Lotte van der Kleij. Met behulp van deze professionele docenten studeerde ik auditienummers in waarmee ik auditie ging doen bij de NMA in Arnhem.

Door alle lessen en feedback ben ik snel vooruitgegaan en ben ik uiteindelijk aangenomen! Ik heb het er nog steeds onwijs naar mijn zin. Ik ga dagelijks met plezier naar school en ik vind het nog steeds onwerkelijk dat ik een opleiding mag volgen waarin ik van mijn hobby mijn werk kan gaan maken. Na de NMA hoop ik te mogen doorsturen naar een HBO, maar dat duurt nog wel even. Eerst hoop ik hier nog heel veel te mogen leren.

“Ik kan niet omschrijven hoe blij ik ben met een groep waarin je jezelf mag en kan zijn, hierdoor ben ik gekomen waar ik nu sta!”

Hoe kijk je terug op jouw tijd bij MTG?

Ik kijk terug op een super fijne en vooral professionele start van mijn musical carrière! Bij Lotte van der Kleij heb ik mezelf leren ontwikkelen en heb ik geleerd om zelfvertrouwen te krijgen. Nog steeds vind ik het heel jammer dat ik MTG3 heb moeten verlaten, we waren als groep zo hecht. Ik kan niet omschrijven hoe blij ik ben met een groep waarin je jezelf mag en kan zijn, hierdoor ben ik gekomen waar ik nu sta!

Ik wil het hele team van Lotte van der Kleij bedanken voor de hele fijne begeleiding!